Aanpassen Afspraakdatum in de toedieningsafspraak (TA)
Description
Proposed solution (NL)
Proposed solution (EN)
Release notes (NL)
Patiëntcontact is niet leidend voor TA-afspraakdatum. Na MA zo snel mogelijk TA aanmaken omdat het nodig is voor de toedienlijst. In een nieuwe digitale situatie wil je dat deze informatie zo snel mogelijk beschikbaar is voor zowel patiënt (PGO) als zorgverlener.
Release notes (EN)
is related to
Activity
Arianne van de Wetering March 8, 2021 at 4:27 PM(edited)
Belangrijk: Na MA zo snel mogelijk TA aanmaken: omdat het nodig is voor de toedienlijst. Hierdoor is de meest recente informatie voor de toediener beschikbaar en hierdoor wordt de toedienlijst concreter. In een nieuwe digitale situatie wil je dat deze informatie zo snel mogelijk beschikbaar is voor zowel patiënt (PGO) als zorgverlener.
Arianne van de Wetering March 8, 2021 at 4:13 PM(edited)
Uit het Leveranciersoverleg juli 2018
Het issue gaat over een situatie dat er een afspraak is met een patiënt, maar de patiënt haalt het later op (bijv. omdat hij nog voorraad heeft). In het overzicht zou een gat ontstaan, terwijl de patiënt het geneesmiddel in werkelijkheid wel gebruikt. Het NHG vindt, dat de afspraakdatum van de TA aangepast zou moeten worden. Dit is volgens NHG ook van belang om de therapietrouw goed in beeld te krijgen. Promedico vindt dit een schijnnauwkeurigheid, want de werkelijke start is niet exact vast te stellen. Alleen bij de eerste verstrekking is dat juist, maar daarna is de werkelijke start niet goed vast te stellen. Uiteindelijk vinden de productmanagers het te ver gezocht om de afspraakdatum te verzetten naar het moment van de verstrekkingen. Het project bespreekt dit met de projectgroep. Actie project.
Promedico vindt ook dat een TA pas gemaakt kan worden in het bijzijn van de patiënt. Zo was de bouwsteen ook bedoeld door de NHG/KNMP/Z-Index maar zo werken de apotheken niet in de praktijk.
leveranciers beargumenteren dat een ‘gat’ in de TA’s onhandig en ongewenst is. Bij 1 voorschrijver en 1 apotheek is dit misschien nog begrijpelijk, maar in een multi-disciplinaire behandeling is dit niet te doen. Afgesproken is om dit te agenderen tussen leveranciers en projectgroep, het is onhandig om deze discussie niet rechtstreeks te voeren tussen projectgroep en leveranciers. Overleg is op 19 november.
Leveranciersoverleg op 19 dec 2019:
Toedieningsafspraak
Zie PowerPoint.
Conclusie:
Patiëntcontact niet leidend
Op het moment dat er een MA afspraak gepusht wordt, wordt een TA (automatisch) aangemaakt
Nieuwe definitie van patiëntcontact: digitaal, mantelzorger zijn ook patiëntcontact
Wij doen geen wijzigingen voor TA, dus annuleren wij.
Verschil tussen stoppen en annuleren:
Stoppen: medicatie is wel gebruikt, dus stoppen
Annuleren: medicatie is niet gebruikt, dus annuleren
Belangrijk: Na MA zo snel mogelijk TA aanmaken: omdat het nodig is voor de toedienlijst. Hierdoor is de meest recente informatie voor de toediener beschikbaar en hierdoor wordt de toedienlijst concreter. In een nieuwe digitale situatie wil je dat deze informatie zo snel mogelijk beschikbaar is voor zowel patiënt (PGO) als zorgverlener.
MA kan nog steeds TA overrulen.
Zorgveld moet wel uitgelegd worden, op een makkelijkere manier. Per situatie (meer bij hun belevingswereld) uitleggen en aangeven. Op werkinstructieniveau.
Openstaand punt: geautomatiseerd of dat er een zorgverlener tussen zit.
De ene redeneert vanuit persoon
De andere redeneert vanuit computer/systeem
In MP 9.0.7 was nog sprake van het aanpassen van de afspraakdatum in de toedieningsafspraak (TA) als de patiënt de medicatie 'later' kwam ophalen.
Dit is met MP-151 gewijzigd en ook aangepast in het functioneel ontwerp 9.1.0.
Dit issue dient om de achterliggende redenatie vast te leggen.