Pinned fields
Click on the next to a field label to start pinning.
Details
Assignee
UnassignedUnassignedType finding
OmissionPriority
Undefined
Details
Details
Assignee
Unassigned
UnassignedType finding
Omission
Priority
Better Excel Exporter
Better Excel Exporter
Better Excel Exporter
Created April 18, 2018 at 1:23 PM
Updated December 22, 2023 at 2:09 PM
De realiteit is dat veel FHIR queries waarvoor de brongegevens moeten worden opgehaald bij zorgaanbiedersystemen, vooralsnog zullen worden vertaald naar HL7v3 queries richting het LSP. Vanaf AORTA 8 hanteert het LSP daarbij een methode o.b.v. zogenaamde contextcodes, die door het LSP worden omgezet in bouwsteenqueries naar relevante bronsystemen. Het vragende systeem hoeft dus niet per bouwsteen te bepalen welk filter er wordt toegepast (en MAG dit vaak ook niet i.v.m. autorisatieregels), maar hoeft alleen een contextcode door te geven die past bij de specifieke informatiebehoefte. Het toevoegen van nieuwe contextcodes is eenvoudig en kan zuiver door configuratie worden uitgevoerd.
Deze aanpak sluit perfect aan bij het toepassen van een zogenaamde operation in een FHIR query. De operations kunnen zelfs 1-op-1 bij een contextcode horen, zodat de omzetten van een FHIR query naar achterliggende zorgaanbiedersystemen triviaal is. De antwoorden zijn bouwsteeninstantiaties (door de omzetting op het LSP) en kunnen dus door transformatie worden omgezet in een bundle met alle opgeleverde resources. Er is dus een praktisch argument voor het ondersteunen van operations. Omzetten van volledig vrij ingevulde FHIR queries (per bouwsteentype) naar het LSP is veel lastiger, omdat dan niet gegarandeerd kan worden dat de afhandeling voldoet aan de autorisatieregels. Daarnaast is er het praktische voordeel dat bij herziening van de definitie van een dataset (bijv. BGZ) deze herziening zuiver op het LSP kan worden uitgevoerd (o.b.v. dezelfde operation).
Het is niet nodig dat ALLE FHIR server operations ondersteunen binnen MedMij. Deze eis zou beperkt kunnen worden tot ZA-GW en LS-PGO, die door hun aard direct gekoppeld zijn aan het LSP voor het opvragen van diverse gegevens. Een vergelijkbare methode kan echter ook worden toegepast binnen bijv. het ChipSoft zorgplatform, waar er eveneens een voordeel kan liggen in het centraal beheren van datasets en autorisatieregels, zodat het goede afspraken gemaakt kunnen worden over het soort vragen dat PGO's kunnen stellen.
Ook voor PGO's kan er echter een voordeel zijn, doordat het opvragen van bijv. de BGZ niet hoeft te worden omgezet in een hele serie geparametriseerde queries, maar met één enkele operation. Gevolg is wel dat alle opgevraagde resources in één bundle terugkomen, dus hetgeen in MSBOC-2 is gezegd over FHIR paging zal daarbij ook van toepassing zijn.