Aanpassing GOG bouwsteen OverdrachtPijnScore; aanscherpen definities, toevoegen meetmethode, aanpassen naam rootconcept naar pijnscore, en concept pijnscore naar pijnscorewaarde.
Zorginf. bouwsteen (oud)
Fix versions
Parent
Description
Proposed solution (NL)
Release notes (NL)
Naamgeving concepten aangepast, beschrijving in sectie Concept aangescherpt, meetmethode incl. codelijst toegevoegd.
Activity

Andra Schmohl April 9, 2015 at 2:17 PM
Gepubliceerd als onderdeel van release 2015 van de zorginformatiebouwstenen.

Andra Schmohl December 1, 2014 at 11:00 PM
(Andra Schmohl - 2014-12-02) Aanpassing doorgevoerd, wijzigingsverzoek op afgehandeld geplaatst.
(Albert-Jan Spruyt - 2014-10-06) Meetmethode toegevoegd en naam concept aangepast. Codelijst nog aanvullen.
(Andra Schmohl - 2014-10-01) Aanvulling: De meetmethoden die in de codelijst moeten worden opgenomen nagaan bij inhoudelijk experts.
(Andra Schmohl - 2014-10-01) Besluit kerngroep dd. 01-10-2014: Akkoord op basis van voorstel.
(Jan Talmon - 2014-09-21) Is het wel zo dat de VAS nauwkeuriger is? Het lijkt maar zo. Beide schalen meten subjectieve waarnemingen. De VAS heeft een hogere resolutie, maar of je als patient nu kunt aangeven of je een score van 75 of 76 hebt lijkt mij overdreven. Bij de VAS zet je toch een streepje op een lijntje van 10 cm en men meet de afstand van het streepje tot het begin in mm. Waar je het streepje zet is toch ook maar een ongeveer positie? Ik zou opmerkingen over nauwkeurigheid weglaten. Zie bv http://nl.wikipedia.org/wiki/Visueel_analoge_schaal Ten aanzien van de schaal van de VAS denk ik dat 0-100 beter is, maar dat hangt eigenlijk van de eigenschap van het actuele meetinstrument af. Uit eigen ervaring weet ik dat bij de NRS gevraagd wordt hoeveel pijn je hebt op een schaal van 0-10. (0=geen).
Details
Assignee
UnassignedUnassignedReporter
Albert-Jan SpruytAlbert-Jan SpruytComponents
Priority
Undefined
Details
Details
Assignee
Reporter

1. Het project uitbreiding GOG met verpleegkundige gegevens kent een bouwsteen Pijnbeleving. Hierin wordt de pijnscore algemeen, in rust en bij beweging vastgelegd alsmede de locatie van de pijn. In eerste instantie was de gedachte de GOG bouwsteen uit te breiden. Besloten is echter om de GOG bouwsteen de meting sec te laten beschrijven en in de eOverdracht naar de bouwsteen te verwijzen. Hierbij lopen we wel tegen wat naamgevingsproblemen aan, de GOG bouwsteen heet PijnScore, het rootconcept Pijnbeleving en de waarde Pijnscore. Om de intentie van de GOG bouwsteen beter aan te geven stellen we voor het rootconcept Pijnscore te noemen en de waarde PijnscoreWaarde. Dit open tevens de mogelijkheid om het rootconcept van de eOverdacht bouwsteen Pijnbeleving een consistente naam te geven.
2. Uit de review van de eOverdracht bouwsteen Pijnbeleving zijn opmerkingen over de GOG bouwsteen Pijnscore naar voren gekomen, t.w.
de conceptbeschrijving van GOG Pijnscore vermeldt dat de NRS schaal van 1 tot 10 loopt. Algemeen wordt gesteld dat dit 0-10 moet zijn.
de zelfde beschrijving zegt over de VAS schaal dat dit 0-10 is terwijl veel VAS indelingen 0-100 zijn.
tevens vermeldt de beschrijving dat de VAS nauwkeuriger is dan de NRS, maar dat bouwsteen beide methoden beschrijft. Moet er dan geen toevoeging komen van de gebruikte meetmethode?